Pre narušenú statiku je neobývateľný jeden dom Pod Wilec hôrkou

01.07.2010 Prešov

Prešov 1. júla (TASR) – K štyrom rodinným domom v Prešove, ktoré museli ich obyvatelia opusti kvôli zosuvom narušenej statike, pribudol ďalší.
Uviedol to dnes pre TASR po zasadnutí povodňovej komisie hlavný architekt mesta Vladimír Ligus. Intenzívne zosuvy svahov začiatkom júna zaregistrovali na uliciach Horárska a Pod Wilec hôrkou a podľa jeho vyjadrenia sú stále aktívne.
\"Pod Wilec hôrkou sa na jednom dome objavili ďalšie nové praskliny, čo zhodnotil statik tak, že ten dom je neobývateľný, \" povedal hlavný architekt mesta. Všetci obyvatelia preventívne dom opustili.
Mesto už má k dispozícii vypracované statické posudky na všetky monitorované domy, ktoré boli poškodené zosuvom. Okrem spomínaných piatich domov sú podľa Ligusa ostané zatiaľ podmienečne obývateľné, je však potrebné sledovať ďalší vývoj situácie. V týchto chvíľach nie je známe, aký bude konečný osud zosuvom narušených domov.
\"Zatiaľ definitívne závery nie sú, pretože tie bude možné prijať, až keď sa urobí geologický prieskum a zhodnotí sa geologický vývoj v týchto lokalitách, \" zdôraznil Ligus.
Zo studní na ulici Pod Wilec hôrkou, ktoré sa nachádzajú v kritickom úseku, priebežne odčerpávajú vodu, aj keď ich napĺňanie klesá. V oboch lokalitách sa pokračuje v údržbe a dobudovávaní priekop, ktoré realizovali na základe odporúčania geológa.
Podľa hlavného architekta sa dnes dohodli aj na tom, že mesto nebude čakať, zabezpečí začatie geologického prieskumu a potom sa bude snažiť, aby boli práce refundované zo štátnych zdrojov.
Zosuv svahu poškodil na Horárskej ulici 12 rodinných domov, pričom štyri z nich museli pre narušenú statiku obyvatelia opustiť. Na ulici Pod Wilec hôrkou evidujú popraskané steny a podlahy na šiestich rodinných domoch, po posúdení statikom sú okrem jedného zatiaľ všetky obývateľné.
Mimoriadnu situáciu v lokalitách zrušili 25. júna, v meste však stále platí 2. stupeň povodňovej aktivity.
 

Vyberte región

mark